Viktig å vite om hypnose


Hypnose er noe som for mange fortsatt har et mystisk drag over seg, til tross for at engelske og amerikanske legeforeninger siden 50-tallet har brukt hypnose i sin praksis.

Men hva er egentlig hypnose for noe??


Moderne forskning viser at den "hypnotiske tilstanden" ikke kan betraktes som en "søvnlignende tilstand" hvor folk kan manipuleres etter ønske. Hypnose er derimot en bevisthetstilstand som er karakterisert som en kraftig økt og fokusert oppmerksomhet, med en økt fysiologisk respons. Denne tilstanden av innadvent fokusert oppmerksomhet oppstår naturlig med ca 90-120 minutters mellomrom døgnet rundt hos de aller fleste mennesker. Denne rytmen er et kronobiologisk fenomen, og tilstanden oppleves som å dagdrømme, tankefullhet, "falle i staver" osv. 
 

Ved selvhypnose setter man seg selv inn i denne bevissthetstilstanden, mens hypnose er en prosess hvor man guides av en proffesjonell inn i denne avslappede tilstanden.
Hypnose og selvhypnose er to sider av samme sak, hvor det i prosessen arbeides bevisst mot et mere hensiktsmessig reaksjonsmønster.

Hypnose blir brukt i hypnoterapi, og tilhører et fåtall av metoder innen psykoterapi som er vitenskapelig belagt og akseptert som effektive. Hypnoterapi betyr terapeutisk bruk av hypnose. Hypnose er definert som: ”Midlertidig svekkelse av kritisk faktor, og innsetting av akseptable forslag”.

Kritisk faktor kan enklere forklares som din kritiske sans (også kalt ”dørvakta” eller over-jeget), og er en sorteringsmekanisme som har som jobb å beskytte bl.a. dine vaner og mønstre, den hindrer at informasjon flyter fritt. Uten den ville du være nødt til å lære de samme tingene igjen og igjen og igjen og igjen og ...... zzzz ... Problemet er at din kritiske sans beskytter alt som er lagret, også dine u-vaner!

Grunnen til at hypnose er en god måte å endre vaner og mønstre på, er at i hypnose har vi direkte tilgang til de funksjoner som finnes i det underbevisste sinnet (dørvakta blir ikke så streng, og vi slipper lettere inn). Når vi skal lære oss noe nytt f.eks. å knyte skolissene, må vi repetere denne handlingen gjentatte ganger. Ved hjelp av hypnose kan denne innlæringsprosessen kuttes ned til 1/3 av den vanlige innlærings tida.

 

 

- Kan jeg bli værende i hypnose? 
Nei. Hypnose er ikke noe annet enn at du er i en veldig avslappet, konsentrert, og behagelig tilstand. 

- Jeg liker ikke tanken på at andre har makt over meg. Vil jeg være maktesløs under hypnosen? 
Nei. Du er fullstendig klar over hva som skjer når du er i hypnose. Du vil f.eks. merke det om terapeuten skulle si eller gjøre noe som du ikke er enig i, eller som er imot dine personlige verdier. Det er her din kritiske sans hindrer "feil" påvirkning.

- Er alle mottakelige for hypnose? 
Det sies at noen prosent av befolkningen ikke kan la seg hypnotisere, likevell går vi alle naturlig inn i transer. Og min erfaring er at alle som ønsker å la seg instruere i hypnose kan det. Hypnose er ikke noe du kan bli "påført".
 
- Kan jeg lære meg selvhypnose, og hva kan det brukes til? 
Ja, selvhypnose kan du lære deg. Selvhypnose kan du bruke bl.a. for å slappe av, redusere stress, sovne, øke konsentrasjonen.

 

Timebestilling

For tiden er jeg student, og ser derfor at jeg ikke har kapasitet til å ta imot nye kunder til behandling i en periode nå.

Nyhetsbrev

Abonner på aktuelle nyheter!

Denne tjenesten er ikke tilgjengelig ennå.

 

Sjømannsgata 5
trykk for veibeskrivelse

- hypno.no!