Warning: Division by zero in /customers/1/1/c/hypno.no/httpd.www/mudah/innstikk_front/artikkel.php on line 21

Misbruk


 

Bruk og misbruk - hva er egentlig forskjellene her, og når er du i misbrukerkategorien?

 

 


Når du ikke klarer å kontrollere adferden din og det går på bekostning av sosiale relasjoner som forhold, jobb, familie, helse og deg selv, da har du et misbruk.

Det er ofte temaer som dreier seg om flukt/å flykte fra noe som kan assosieres med misbruk, enten det er å nekte seg noe eller å overkompansere.

 

Er misbruk og avhengighet det samme?

Her er et utdrag fra en artikkel fra SIRUS, statens institutt for rusmiddelforskning, om definisjonene på bruk og misbruk. I dette tilfellet om rusmidler, men artikkelen er fortsatt aktuell for temaet bruk og misbruk.

 

Misbruk er ikke det samme som avhengighet. Mange vil for eksempel si de er avhengig av kaffe, uten at de omtales som "kaffemisbrukere" av den grunn. Brukere av LSD, på den andre siden, vil ofte betegnes som misbrukere selv om LSD er et narkotisk stoff som tilsynelatende ikke har avhengighetsskapende egenskaper. Likevel vil det selvfølgelig være slik at mange misbrukere har et avhengighetsproblem, som igjen kan være en av flere årsaker til at de misbruker substansen de er avhengig av. De to begrepene brukes gjerne i tilknytning til hverandre, og det vil være stor overlapp mellom misbrukerpopulasjonen og avhengighetspopulasjonen.

Misbruk kan også i noen sammenhenger ses på som et signal om at risikoen for avhengighet er stor. Distinksjonen mellom disse begrepene er imidlertid viktig å legge merke til. Som eksemplene med kaffe og LSD peker på, er det ikke slik at man enten er både misbruker og avhengig, eller i motsatt fall, verken det ene eller det andre. Avhengighet er en fysisk (evt. mental) tilstand hos brukeren selv, men denne tilstanden er altså ikke en nødvendig forutsetning for misbruk.

 

Her er noen eksempler på misbruk:

sex
mat
kjærlighet
trening
helse
gambling
shopping
jobbing
rengjøring
spill
internett
alkohol
narkotiske stoffer
hjelpe andre (medavhengighet)

 

Pris kr 600,-

(60 min)

Timebestilling

For tiden er jeg student, og ser derfor at jeg ikke har kapasitet til å ta imot nye kunder til behandling i en periode nå.

Nyhetsbrev

Abonner på aktuelle nyheter!

Denne tjenesten er ikke tilgjengelig ennå.

 

Sjømannsgata 5
trykk for veibeskrivelse

- hypno.no!