Warning: Division by zero in /customers/1/1/c/hypno.no/httpd.www/mudah/innstikk_front/artikkel.php on line 21

Stress


Å lære å skille mellom godt stress og dårlig stress, kan være akkurat det du trenger for å snu om en negativ spiral.

 

 


Signaler på stress
For å beskytte oss selv må vi hele tiden ta hensyn til de signalene som kroppen vår gir oss, nemlig signalene på fight/flight. Disse signalene utarter seg· ulikt for oss alle. Noen kjenner stress mere som følelser/emosjoner, fysiske plager, andre som en blanding. Her er noen signaler, og jeg er sikker på du har/har hatt/ eller kommer til å kjenne noen eller mange av dem:

muskel smerter/stivhet
hodepiner
urolig mage
hare-hjerte
dyp sukking
overflatisk pust
angst
dårlig konsentrasjon
depresjon
følelse av håpløshet
frustrasjon
sinne
tristhet
frykt
skjære tenner
Øye-tiks

 

Å flykte eller kjempe...

Frykt eller kjemp-responsen er kroppen sin primitive, automatiske, medfødte respons som forbereder kroppen til å kjempe eller flykte fra angrep som truer vår overlevelse.

Denne responsen utløses av mye stress, enten det er ytre omstendigheter eller indre tankekaos med sterke følelser og bekymringer.
Når denne responsen utløses, settes det igang heftige ting i kroppen eks. pusten øker, blodet trekkes tilbake fra fordøyelsessystemet og inn i musklene og armene og beina våres, pupillene utvides, bevisstheten vår blir skjerpet, impulsene blir kjappere, smerteterskelen blir høyere og immunsystemet mobiliseres kraftig. På den måten  er  vi rustet til  nettopp å kjempe eller flykte!


Siden menneskets begynnelse har verden rundt oss forandret seg radikalt. De reelle farene det moderne mennesket møter  i dag består i hovedsak av rush-tid, tidsfrister, uoverenstemmelser med dine nærmeste eller sjefen, for mye å gjøre osv. Alt dette er med på å utløse fight/flight responsen, eller som vi kaller det – stress.

Alle disse «stressfaktorene» gjør at stresshormoner pøses ut i kroppen vår kanskje flere ganger om dagen, og skaper kunstige flykt/kjemp- situasjoner for kroppen og sinnet vårt.
Etter en tid, når «trusselen» er over, går kroppen alltid tilbake til en rolig tilstand.


Men hva med når du ikke kan utkjempe trusselen, og heller ikke rømme fra den?
Kanskje er du sittende fast i trafikk-kø og må «takle det». Du må holde ut i tidsklemma og lære deg å «ta deg sammen». Du er i et destruktivt forhold som du ikke klarer å komme deg ut av. Du, eller omgivelsene dine stiller for store krav til deg, og du kjemper for å innfri hele tiden. Dette resulterer i at du til daglig, kanskje gjennom år av livet ditt lever i konstant stress, i konstant «fare». Det gjør oss over-sensitive, aggressive, og ekstremt påpasselige.

Et eksempel på hva et liv i stress kan gjøre

En venn av meg var utbrent og hadde fått diagnosen ME, utmattelses-syndrom. Han var i perioder så sliten at han måtte ha hjelp for å komme seg på do. I årene før diagnosen hadde han brukt mye energi og fokus på å prioritere andres behov, og ta valg basert på andres behov. Etter flere år i en hektisk bedrift med mye ansvar og mye stress på hjemmefronten, sluttet han å åpne posten sin. Han gikk omveier rundt postkassa, og hadde skuffene fulle av gamle uåpnede brev.

Dette er en klassisk eksempel på hva et liv med  mye stress kan gjøre med oss. Det høres kanskje lite rasjonelt ut å slutte å åpne posten sin når livet og helsa di går "ad dundas", men det er en ganske naturlig ettervirkning av det å leve i frykt/kjemp for lenge. Vi slutter å  være rasjonelle og handler kun på instinkt, i mot all fornuft og i mot våre egne verdier. Som i dette tilfellet er å flykte, ikke åpne posten.

Andre vanlige plager forbundet med langvarig stress kan være hodepiner, irritabel tarm, høyt blodtrykk, lavt blodtrykk, hormonelle forstyrrelser, og plager relatert til et svekket immunsystem som infeksjoner, ME, depresjoner, lupus, allergier osv.

 

Pris kr 600,-
(60 min)

Timebestilling

For tiden er jeg student, og ser derfor at jeg ikke har kapasitet til å ta imot nye kunder til behandling i en periode nå.

Nyhetsbrev

Abonner på aktuelle nyheter!

Denne tjenesten er ikke tilgjengelig ennå.

 

Sjømannsgata 5
trykk for veibeskrivelse

- hypno.no!